Aday Adayı Öztürk; İç Göçe Karşı Tarımla Köye Geri Dönüş Projesi

Aday Adayı Öztürk;  İç Göçe Karşı Tarımla Köye Geri Dönüş Projesi
Ak Parti Adıyaman Milletvekili Aday Adayı Hacı Yusuf Öztürk yaptığı açıklamada; İç göçe karşı tarımla köye geri dönüş projesinin hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaparken, tarım sektörünün, ekonomik sistemlerin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti.

Ak Parti Milletvekili Aday Adayı Öztürk 
“İç Göçe Karşı Tarımla Köye Geri Dönüş Projesi”
“Tarım Sektörü Ekonomik Sistemlerin Ayrılmaz Bir Parçasıdır”

 

Ak Parti Adıyaman Milletvekili Aday Adayı Hacı Yusuf Öztürk yaptığı açıklamada; İç göçe karşı tarımla köye geri dönüş projesinin hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaparken, tarım sektörünün, ekonomik sistemlerin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti.

 

Öztürk açıklamasında; “Tarım sektörünün ülkelerin ekonomik kalkınmaları üzerindeki yarattığı olumlu etki dış ticaret ile döviz girdisinin sağlanmasıyla oluşur. Ülkelerin üretmiş oldukları tarımsal mahsulleri ihraç etmesi ve tarıma dayalı sanayileşmenin gelişimi sonucunda, hammaddenin yanı sıra, tüketim mallarının da ihracı ile döviz girişi sağlanarak canlı bir ekonomiye geçiş yapıldığına birçok ülkede şahit olunmuştur. Tarım, gıda üretiminin güvenliği ve sanayi sektörüne hammadde sağlaması nedeniyle sanayileşmiş ülkeler açısından da vazgeçilmez ve stratejik bir sektör niteliğindedir. Bu nedenle tarım sektörü, tarıma dayalı sanayilerin gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Türkiye yüzyılında Adıyaman için, kırsaldan kente göçü değişik yöntemlerle teşvik eden kent hayatını daha cazip gösteren ve daha rahat hayat vaatleri ile gençlerimizin köyleri boşaltarak kentlere göçmesinin önüne geçeceğiz. 

 

Ne yazık ki seksenli yılların başında başlayan bir furya ile “siz üretmeyin hazırı var” denerek insanımız hazıra alıştırılmış, kentler cazibe merkezi gibi gösterilerek, farklı yaşam şekilleri sunulmuş, insanımız mekanik bir hayatın içine atılmış, değişik iş olanaklarının daha avantajlı olduğu sunularak, devamlı tüketen ve borçlanan bir toplum haline dönüştürülmüştür. Yine bu süreçte sanki daha kaliteli eğitim sunuluyormuş imajı verilerek kırsaldaki ya da köylerdeki okulların da daha merkezi yerlere taşınması ile köylerdeki okullar kapatılmış, köyden kente göç eden insanlar kültür asimilasyonu ile karşı karşıya kalıp yaşam kültürlerinden uzaklaşmışlardır.

Günümüzde ise kentte yaşayan insanlar, toprakla uğraşmak doğa ile iç içe olmak için vakit bulduklarında kırsala kaçmaya başladılar. Zamanla bu talep çoğaldıkça, kentten köye geri göçü sağlamak için, dönmek isteyenlere teşvik parası, taşınma masrafını sağlama, üç beş baş hayvan verilmesi gibi çözümler üretilmek istendi ancak, bu çözümler, yetersiz kaldı ve istenen sonucu vermedi. Tarım, ülkelerin gelişmişlik düzeyi ne düzeyde olursa olsun, tüm ülke ekonomilerinde önemli bir yere sahiptir. Çünkü insanların yaşamlarını sürdürebilmesi için gereken gıda maddeleri ile kullandıkları hammaddelerin büyük bir bölümü, tarım sektörüyle sağlanmaktadır. Tarım sektörünün diğer sektörlere nazaran daha vazgeçilmez ve stratejik öneme sahip bir sektör olması nedeniyle büyük ölçekli hatta çok uluslu işletmelerin tarım sektörüne ilgisi bu nedenle artmıştır. Bugün yaşadığımız asrın felaketi yıkıcı depremi sonrası tarım daha da önem kazanacaktır. Tarım; ülke nüfusunun yaşamını dışarı bağımlı olmadan sürdürebilmesi, milli gelire ve istihdama katkısı, diğer sektörlere hammadde ve sermaye sağlaması, ihracata etkisi ve biyolojik çeşitlilik ile tüm dünyada vazgeçilmezdir. Adıyaman’ımızda tarımı artırmak ve tarımsal üreticinin geri dönüşünü sağlamak için, köyler de geliri artıracak yöreye ve iklimine uygun tarımsal projeler geliştirilmeli, üreticilerin ürünlerini zarar etmeden satacak mekanizmaların oluşturmamız gerekmektedir. Üretim bazlı teşvikler ve faizsiz kredi imkanları geliştirecek ve yerli üreticiye yerli tohumlarla üretim yapabilecek imkanlar sağlayacağız. Tabii, tersine göçün canlandırılması için köylerde, çocuklarının kaliteli eğitimini sağlayacak çözümler üreteceğiz. Köylerde de kentlerdeki sosyal aktiviteler (sinema, tiyatro, spor alanları, kültür merkezi) için gerekli projeler, Kentsel Dönüşüm Projeleri ile hayata geçireceğiz.” şeklinde konuştu.