Adıyaman Köylüsü Tütünü Arıyor

Adıyaman Köylüsü Tütünü Arıyor
Adıyaman ve yöresinde 50 binden fazla ailenin geçim kaynağı olan tütünden vazgeçen bazı köylüler

Adıyaman ve yöresinde 50 binden fazla ailenin geçim kaynağı olan tütünden vazgeçen bazı köylüler, hayvancılığa el attıklarını belirtirken, " onlarca dönüm araziye tütün ekiyorduk. Şu an hayvancılık yapıyoruz ama hiçbir şey tütünümüzün yerini tutmuyor" dediler.

Tütün kotası yıllardan beri geçimini tütünle sağlayan aileleri kara kara düşündürürken, Adıyaman ekonomisine de milyarlarca lira zarar veriyor. Tütün ekiciliğine alternatif olarak verilen alternatif ürünlerden de istediği ürünü elde edemeyen çiftçiler, iflasın eşiğine geldiler.

Yıllardır tütünle geçimini sağlayan, çiftçiler "Ben ve kardeşim kendimizi bildik bileli tütün ile uğraşıyorduk. Her birimizin üç beş çocuğu var. Kardeşim hem sağır hem de dilsiz. Beş tane çocuğundan beş'i ilköğretime gidiyor. Biz Beş dönüm araziye tütün ekiyorduk ve ailece hemen hemen sene boyunca onunla uğraşıyorduk iyi-kötü onunla geçimimizi sağlıyorduk. Şu an hayvancılığa döndük. Sağ olsun devletimiz desteklemelerimizi veriyor ancak tütünün hali başkaydı" dediler.

"Tarım Bakanlığı tarafından hayata geçirilen alternatif ürün projeleri de hedefine ulaşamamış ve çiftçimizin beklentilerine cevap vermemiştir" diyen köylü vatandaşlardan İzzet Güler, " Yani tütünün alternatifi yine tütündür. Şu anda TEKEL'in yaprak tütün üretiminden çekilmesiyle birlikte devreye özel sektörler girmiştir. İlimizde şu an Virginia ve Burley tipi tütünler üretilmektedir. Bu tütünler sözleşmeli olarak özel sektörler için üretiliyor. Ancak özel sektör kilosunu ucuza alıyor" dedi.

BHA

Yorum Yaz