Ak Partili Belediye İle İlgili Gündemi Sarsacak İddia

Ak Partili Belediye İle İlgili Gündemi Sarsacak İddia

Adıyaman Belediyesi İmar Komisyonu usulsüz oylama yaparak yeni bir skandala daha imza attı.

 

Adıyaman Belediyesi İmar Komisyonu yine skandal bir karara imza attı.  Skandal oylamalarla adı sürekli anılan imar komisyonunda alınan usulsüz oylama tutanakları gündeme damgasını vurdu.

 

2004-2014 yılları arasında üç kattan fazla imar verilmeyen ve üzerinden yüksek gerilim hattı geçen adaya dönemin belediye başkanı Hüsrev Kutlu tarafından 7 kata çıkarılması için izin verildi. Yapılan yanlıştan dönmesi beklenirken sürekli dilinde “beytülmalı kimseye yedirmem” diyen başkan Süleyman Kılınç döneminde ise 8 kat için onay çıktı.

 

2004-2018 yılları arasında ise toplamda 11 kez inşaat izni için başvurulurken başvuruların bugüne kadar yüksek gerilime takılmış olması ise dikkat çekti.

 

 İddialar bununla da kalmıyor. Belediye Meclis Üyesi ve aynı zamanda inşaat firması olan O.B’nin haksız yere bulunduğu meclis üyeliğini kullanarak baskı ile imkansız gibi görülen adaya bina dikmek istemesi tepkilere yol açtı.

 

Bugüne kadar hep ret edilen ada için bu kez belediye meclisinde oylama yapıldı fakat AKEDAŞ’ın bu konulardaki tavrının net olması akıllarda soru işareti bırakırken izni olması durumunda ise bir kata kadar izin verebileceği konuşuluyor.

 

AKEDAŞ’IN RAPORU NEREDE?

 

Dönemin belediye başkanı Hüsrev Kutlu yönetimindeki Adıyaman Belediyesi’nde 7 kat 1 emsal yoğunluğundaki ada için 7 kat izni verildi. Uzun süredir uğraşılan ada için AKEDAŞ’ın tavrının alınıp alınmadığı merak konusu oldu. İmar alınmasının sakıncalı olduğu ada için sağa 25 metre ve sola doğru 25 metre bu yüksek gerilim telinin salınım payı var. Akedaş'ın izni olmak kaydıyla böyle yerlere bir kat inşaat izni verildiği söyleniyor.

 

Süleyman Kılınç, döneminde ise emsal 1 kalmak kaydıyla imar tadilatı yapılarak 8 kata çıkarıldı. Vaziyet planına göre burada 6 blok var. Bir proje çiziminde 7, diğerinde 8 kat olacak şekilde de duyurusu yapılmış. Projenin yüklenici firması sayfalarında duyurusunu yaptı. Her katta çift daire var, bunlar 8 kata yükselince zaten her blokta iki daire daha fazladan kazanmış oldular.

 

KILINÇ’I YANILTIYORLAR MI?

 

İddiaya göre, Adıyaman belediyesi imar komisyonda yaşanan sıkıntılardan mevcut başkan Süleyman Kılınç’ın haberinin olmadığı konuşuluyorken belediyede kurulu imar ekibi ve başkanın yetki verdiği kişi yada kişiler tarafından başkanın kuyusunu kazdığı ileri sürüldü.

 

ASLAN “ OYLAMADA USULSÜZLÜK YAPILDI”

 

Belediye Meclis Üyesi İmam Aslan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada yapılan oylamada bir usulsüzlüğün olduğunu belirtirken konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı; “İlk oylamaya geldiği zaman belediye meclis üyesi arkadaşımızın bununla bir ilgisi olduğunu bilmiyorduk. Normalde komisyonda görüşülmeye geldiğinde bunun belirtilmesi gerekirken herhangi bir bilgilendirme yapılmadığından biz bilmiyorduk, normalde oylamaya gelirken dosyalar eğer birinci dereceden meclis üyelerinin yakınlığı olduğu tespit edilirse onların oylamaya katılması kanunen yasak. Hem komisyona hem meclise. Bize komisyona geldiğinde bununla ilgi bir bilgi verilmediği için komisyona girdi. Komisyona girdikten birkaç gün sonra bana bir telefon geldi. Bu komisyona arkadaşımızın girmemesi gerektiğini yalnız yanlışlıkla girdiğini, yanlışlıkla olması imkansız bir şey ama öyle denildi. Ben ikinci tutanağa imza atmadım. Birinci usulsüzlük burada. Yani onun katılmaması gerektiği katıldığı için yeni tutanağın hazırlanacağı, yeni raporun hazırlanacağı o rapora da o arkadaşın değil katılması gereken arkadaşların imzası olması için tekrar imza atılması istendi, ben de atmadım. Çünkü usulsüzlük, vicdanı bir şekilde rahat olmam için atmayacağımın doğru olduğunu söyledim. Daha sonra onu nasıl hallettiler bilmiyorum, meclise geldi. Meclise geldikten sonra yine mecliste de oylamaya katılmaması gerekiyordu, arkadaşımız mecliste de katıldı. Mecliste katılmasına rağmen meclis tutanaklarında bazı arkadaşlarımızın itirazları sonucunda katılmamış gibi gösterildi. Yine bazı arkadaşlarımız bunu şikayet edeceklerini söyleyince, bu sefer o oylama hiç olmamış gibi gösterildi. Ve yeni tutanak hazırlanıp şahsın ismi yazılarak girmesi uygun olmadığı ve bundan dolayı oylamanın iptal olduğu not düşüldü. O ayın oylamasına bakarsanız öyle bir oynama olmamış gözüküyor. Halbuki öyle bir oylama oldu. Oylamada kabul edildi. O ayrı bir şey ama oynama yapıldı arkadaşım katılmamış olması gerekirken, katıldığı için önce katılmamış gösterildi, katıldığı halde. Sonra bunun üzerine itirazlar olunca o oylama hiç olmamış gibi yeniden tutanaklar hazırlandı. Bu birinci usulsüzlük.” dedi.

 

“KARANTİNADAYKEN OY KULLANDI”

 

Meclis üyesi Aslan iki ayrı usulsüzlüğün söz konusu olduğunu vurgularken; “Ondan sonra ikinci ay tekrar meclise geldi ve kabul edildi. Kabul edildiği zaman da bu inşaat alanın akıbetini kimse bilmiyordu. Sonra ortaya eski müteahhit bu işi kurcaladı. Şikayetlerde bulundu Buranın daha önce 7 sene boyunca ruhsat alamamış bir yer olduğunu hem kamuoyunda hem medyada hem de işte belediyede dile getirdi. Dile getirince tabii ki biz daha kurcaladık bu işi. Gerçeğin öyle olduğunu anladık hem gerilim hattının hem 3 telli hem de 6 telli gerilim hattının olduğunu. Burada da satış yaptıkları zaman bile 3 telli gerilim hattının olduğunu bunun yere gömüleceğini söylentilerinin olduğu da söylendi. Bu gerilim hatlarından Akedaş’tan gelirim hatlarından dolayı görüş istenmesi gerekirken herhangi bir şey istenmedi. Sorduğumuzda en son ruhsat müdürlüğünde çözüleceğini söylediler. Ondan sonra itiraz sürecinde muhalefet olarak itiraz ettik. İtiraz ettikten sonra tekrar komisyona geldi. Komisyonda arkadaş katılmayacağı için arkadaşın adına 4 kişi ile katıldık. 4'ten 3 kişi itirazı bunu özellikle söylüyorum; itirazı kabul etti. Yani oranın olmaması gerektiğini kabul ettiler. Bu usulle doğru olmadığını 4 üyeden 3'ü kabul etti olmaz diye, buna rağmen 2 gün sonra o ay o arkadaşımızın koronavirüsten evdeydi. O ayki hiçbir komisyon ve meclis toplantısına girmedi. Ama her ne hikmetse 2 gün sonra bu kararı aldıktan 2 gün sonra komisyona geldiğimde, komisyonda arkadaşları ikna ettiğini gördüm. İktidar partisinde itiraza evet oyu veren iki arkadaşı ikna etti. Onlarda ret kullandı. 2 gün sonra normalde bu da usulsüz. Bu sefer 3'e 1 itiraz ret edildi. İtiraz ret edildiği için askı sürecine tekrar çıkmadı.” ifadelerini kullandı.

 

“ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİĞE YAZI YAZILDI”

 

Belediye Meclis Üyesi Aslan, konuya ilişkin Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ile görüşme yaptıklarını aktararak; “Biz bu konuyla ilgili başkanımızın yanına gittik. Süleyman beye izah ettik. Yani şehirde dedikodunun döndüğünü, hâlbuki Süleyman Bey'in yönetiminin şeffaf olduğunu bu şeffaflığın bozulmaması açısından buna bir netlik getirilmesini istedik. O da bize şunu söyledi. dedi ki; çevre şehirciliğe yazı yazıldığını inceletme başlatılmasını istediğini ve onun sonucunu bekleyeceklerini söyledi. Bundan bir 15 gün geçtikten sonra oradan onayın geldiğini öğrendik. Tekrar sorduğumuzda bize oradan herhangi bir inceleme sonucu henüz gelmemiş denildi. İşte şimdi inceleme gelmemiş ama normal prosedürle oraya giden evrak, onaylanmış gönderilmiş. Bu da ayrı bir konu. Konunun en can alıcı noktası da itirazda oylama yapılırken o gün divana başkanlık yapan arkadaş da beraber normalde eşit oy çıktı, eşit çıktığı için Başkanın oyu eşitlerde iki oydur. Başkanın oyu belirler. Başkanda kabulden kullandığı için normalde o itirazın kabul olması gerekiyordu. İtirazın kabulü yönünde oy kullanmıştır. Meclis grubundaki WhatsApp grubumuza gelen birinci tutanak sizde mevcut. Orada bir belediye başkan yardımcımızın ismi geçmiyordu kabul ettiği halde. Ertesi gün onun düzeltilmesi için yazı verildiğinde bu sefer kabulün kabul edilmemesi için belediye bazı arkadaşlarımız bu sefer çekimser değil, kabul eden bir arkadaşımızı çekimser yazıyorlar. Orada ismi zikretmek istemiyorum. Bu listelerde var. Elimizde listeler mevcut Belediye Meclis grubunda yayınlanan listeler bunlar ve listeleri geçtik. Orada kime sorarsanız sorun. Herkes vicdanen rahat bir şekilde söylerse, bunu herkes kabul eder. Şimdi bunun da şöyle bir yanlışı var. Biz ilk günden beri seçildiğimiz günden beri oraya kamera kurulmasını istedik. Başkanımıza 5 sefer önerge olarak sunduk. Sözlü olarak defalarca söyledik. Her seferinde yapılacak denildi. Bugün işte kamera sistemi olsaydı kimin evet, kimin hayır kullandığını izler öğrenirdik. Yasa açık ve net diyor ki meclis toplantıları kayıt altına alınmalıdır. Ama gördüğümüz kadarıyla fazla da bir etkisi yokmuş. Hayır oylama yapılmadı masa üzerinde. Bir oylama yapılmadı. Çünkü o konuda da kanunu açık bir oylama bir sefer yapılır, oylama ikinci defa yaptırmazlar zaten. Biz şunu istiyoruz yani 7 yıl birine verilmemişse 7 kat çevrede yapılan dedikodular şu yönde; Ak Partide imar komisyonunda özellikle olan bir kişinin buraya ortak olduğu, ortak olurken bile bu sıfatla orayı aldığını, ondan sonra da ilk meclisten geçmesinin de bunun etkisi olduğuna inanıyorum. Niye? Yoksa bir vatandaş 8 sene 7 sene 9 sene her neyse getirmiş 7 katı alamamış. Ondan sonra söylenen demek ki doğru ki iktidardaki bir arkadaş encümen arkadaşımızın kanalıyla geliyor ve 7 değil. 7’ye verilmeyen ruhsat 8 olarak veriliyor. Mükafat gibi. Bu açık ortada.” diye konuştu.

 

“GEREKLİ BELGELER ALINSIN EVET DİYECEĞİZ”

 

Aslan son olarak Belediye Başkanı Kılınç’ı adil gördüklerini ve gerekli belgelerin sağlanması halinde evet oyu vereceklerini dile getirdi; “Biz bunu halkımızın, başkanımızın vicdanına bırakıyoruz. Biz istiyoruz ki tabii ki insanlar yerlerini değerlendirsin.  İnsanlar inşaatlarını yapsınlar. Hem Adıyaman kazansın hem Adıyamanlılar kazansın hem belediyemiz kazansın. Ama bunlar yapılırken hukuk çerçevesinde, herkese eşit ve adil bir şekilde yapılsın. Buna da yetkililer kusura bakmasınlar. Çünkü biz yetkililerle; belediye başkanımızla, belediye başkan yardımcılarımızla imardaki arkadaşlarla bu konuyu çok konuştuk. Belediye başkanımızı adil görüyoruz, teşekkür ediyoruz. Belediye başkanımızın bu konuda bir yanlış olduğunu düşünmüyorum. Bana göre belediye başkanına doğru bilgiler verilmiyor. Ondan dolayı da belediye başkanı gereken tavrı, gereken yasakları koyamıyor. Evet bizim tavrımız muhalefet olduğumuz için değil. İnsanı olarak bu oylamanın iptal edilmesi, oylamanın yeniden hiç kimseye baskı yapmadan yapılmasını istiyoruz. Eğer orası gerçekten 8 kata uyumluysa Akedaş’tan raporunu alsınlar, ondan sonra şehircilikten yazımız gelsin. Ondan sonra tekrar oylamaya koyulsun. Oylamada zaten biz evet kullanacağız.” dedi.

 

Haber: Selahattin Alptekin- Abdurrahman Akçal

Yorum Yaz