Asrın Felaketi, Adıyaman Ve Sonrası ( köşe yazısı)

Asrın Felaketi, Adıyaman Ve Sonrası ( köşe yazısı)
Hafta sonunun yorgunluğunu üzerimizden atarak yeni haftaya başlama hazırlıklarını bitirerek, uyuduktan bir kaç saat sonra Asrın felaketi ile uyandık.


Hafta sonunun yorgunluğunu üzerimizden atarak yeni haftaya başlama hazırlıklarını bitirerek, uyuduktan bir kaç saat sonra Asrın felaketi ile uyandık. Bir çoğumuzda uyanmadan/uyansak bile enkaz altında şehadet şerbetini içerek Rabbimize teslim oldular. Canlarımızı/canparelerimizi sahibine teslim ettik. 6. Şubat sabaha karşı yaşadıklarımız biz nefes aldıkça bizimle yaşayacak ama acı olan gerçek, biz geride kalanlar için hayat devam ediyor maalesef. Aklımızın büyük bir kısmını yitirsek bile yaşamaya mecburuz. Hal böyleyken yaşamaya devam edeceğimiz şehrimizin zorda olsa kısa vadede kısmen yaşanılabilir hale getirmek adına, Devlet/millet el ele, yapmamız gerekenler var. Öncelikli Yapılması gerekenler neler.?
_ Mikro yerleşim etütleri hızla yapılarak zemin yapısı doğru bir şekilde ortaya konulmalı, İmar planı tekrar olabilecek Affet tehlikelerini kapsayacak şekilde güncellenmelidir. Başta Üniversite olmak üzere ilgili meslek kuruluşları ile organize çalışılmalıdır.
_ Bu fırsatta dönüştürülerek geniş Cadde ve Sokaklar, otoparklar yapılmalı, şehrin altyapı sorunları giderilmeli, Altınşehir"den 400 yataklı Hastaneye kadar bulvar"da raylı sisteme geçilerek şehrin ulaşım yükü hafifletilmelidir.
_ Deprem sonrası enkazların kaldırılması, ayrıştırılması, oluşan enkazın hafriyat kaldırılması disiplin ve yönetmeliğe uygun Devlet kontrolünde yapılması zaruridir.
_ kalıcı konutlar kadar önemli olan, Ekonominin canlanması adına esnaflar desteklenmeli, piyasa ivedi olarak canlanmalıdır. Aslında yapılacak çok fazla iş var ama başlangıç adına bunlar olmazsa, olmazlarımızdır. Bir diğer detay"da Asrın felaketi sonrası ağır Travmalar yaşayan vatandaşlara Devlete bağlı kamu ve kuruluşlarda Devletin şefkatli yüzü gösterilmeli, yasalar çerçevesinde yardımcı olunmalı, ekstra zorluklar çıkartılmamalıdır.
Doğrsu ben yaşanan Asrın felaketi ile birlikte görünen keşmekeşi görünce yeniden ayağa kalkma adına yegane çarenin bir organizasyon kabiliyeti ve ortak akıl"ın elzem olduğu kanısındayım. Netice olarak yaşıdığımız Asrın felaketi yani kıyametin provası bize gösterdiki, başta Affat olmak üzere bir çok kurum ve kuruluşun yetersiz aynı zamanda donanımsız olduğunu üzülerek gördük. Gelinen noktada bu kurum ve kuruluşların kendilerini güncellemeleri elzem olmuştur. Dünya görüşü ve siyasi tercihi ne olursa olsun herkesin bütün bunları bir kenara bırakarak yeniden ayağa kalkmak adına elini gerekirse gövdesini taşın altına koyma zamanıdır. Yıkık"dökük"te olsa bu şehir hepimizin..