Aydın: Çiftçimizin yüzü güldükçe bizim de yüzümüz gülüyor

Aydın: Çiftçimizin yüzü güldükçe bizim de yüzümüz gülüyor

AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanı ve Milletvekili Ahmet Aydın, kentte tarım, sulama projeleri ve tütüne ilişkin bazı açıklamada bulundu. 

Milletvekili Ahmet Aydın, yaptığı açıklamada, her çiftçinin sorunununu kendi sorunları olarak gördüklerini belirterek, “Adıyaman'ı ve buradaki kardeşlerimizi seviyoruz. Bu anlamda da bu kardeşlerimiz için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Adıyaman bir taraftan sanayileşme konusunda ciddi adımlar atarken aynı zamanda bir tarım memleketidir. En önemli sorunumuz tütünden sonra bu alternatif gelişimi sağlamak. Evet bazı alanlarda çok başarılı olduk. Mesela badem de Adıyaman Türkiye birincisi. Birtakım ürünlerde gelir artışı var. Çiftçimizin yüzü güldükçe bizim de yüzümüz gülüyor. Bununla ilgili patentleri de almaya başladık. Bazı ürünler Adıyaman'a has, Adıyaman'ın marka değerleri olmaya başladı.”dedi.
“Koçali sulama projesini 2023-2024 gibi bitirmiş olmayı planlıyoruz”

Adıyaman’ı geleceğe taşıyabilmenin ve büyümesinin temelinde tarımla birlikte sulamaya kavuşmasına bağlayan Aydın, şu ifadelere yer verdi:

“İşin başka boyutu sulama bizim önceliklerimizdendir. Adıyaman'ı geleceğe taşıyacak büyütecek olan asıl tarımla birlikte sulamaya kavuşmasıdır. Adıyaman malesef bu konuda geçmişte çok eksik kalmış. Bir barajın yapım süreci çok uzun bir süreçtir. Planı, etütü, projesi, yatırım projesi uzun bir süreçtir. Bu sene pandemi senesi. Buna rağmen Koçali Projesi’nin 650 milyona ihale edilen sulama projesi vardır. 2023-2024 gibi bitirmiş olmayı planlıyoruz. Koçali Adıyaman'a içme suyu getirecek, elektrik enerjisi elde edilecek. 187 bin dekarlık bir arazi ve bu çok önemli bir proje.

Gömükhan'da da baraj inşaaatı başladı ve iyi gidiyor. Sulama ihalesi de yapıldı eş zamanlı gidecek. Gömükhan'da 90 bin dekara yakın arazi sulayacak. Çamgazi'ye de su desteği verecek. Çetintepe Barajı Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ı ilgilendiriyor. Bölgesel bir projedir. 650 bin dekara yakın bir arazi sulayacak. Çetintepe Barajı yüzde 95’lere geldi az kaldı, şimdi bunun sulamasıyla uğraşacağız. Sadece bu 4 proje. Bunlarla Adıyaman sulama konusunda oldukça rahatlayacak. Adıyaman'ın sulanabilir arazilerinin büyük kısmı sulanabilecek. Adıyaman içme suyu sorunu uzun yıllar ortadan kalkacak.

Atatürk Barajı ile ilgili eksik şudur; kot farkı var bu coğrafyadan kaynaklanan bir sorundur. Adıyaman projeler konusunda ilk sıralarda yer alıyor. Adıyaman bütün projeler anlamında ilk 10 un içindedir. Muhalefet partisi Koçali Barajında siyanür kullanıldığını ifade etmişti. Bu yatırımı karalamak, kötülemektir. Bunun belgesi delili yoktur. Oradaki maden arama ile ilgili bütün denetimler yapılıyor, bununla ilgili bir sorun olamaz.”

“Muhalefet önce kendi geçmişlerine baksın”

Bağ evleriyle ilgili bir kanunun çıktığını dile getiren Aydın, “Evlatlarımızın ve torunlarımızın geleceğini garanti altına almak için yapıldı. Bu düzenleme bütün Türkiye içindir. Bu şekilde en azından yeni bağ evlerinin yapımı önlenmiş olacak. Muhalefetin kafa bulandırmasını biliyoruz. Muhalefet önce kendi geçmişlerine baksın.”

“Artık tütünümüz kaçak olmaktan çıksın”

Milletvekili Aydın, Adıyaman çiftçisinin en önemli gelir kaynaklarından olan tütüne ilişkin şunları kaydetti:

“Tütün ne haldeydi ne hale geldi, kimin döneminde hangi zamanda tütüne ilişkin neler yapıldı, bunları herkesin bilmesi lazım. Temmuz ayında yeni yasal düzenlemeler yürürlüğe giriyor. Caydırıcı yetkisi var. Biz bu kooperatifleşmeyi yaparken aslında iktidarıyla muhalefetiyle, o günkü Adıyaman'ın bütün STK'ları, tütün platformları hepsini ben Ankara'ya çağırdım. Hepsinin ortak arzusu, bu tütünün yasal bir zemine kavuşturulmasıdır. Artık tütünümüz kaçak olmaktan çıksın. Bunu yasal zemine almanın da sınırları var. Tütün üzerine siyaset yapılmamasından yanaydım hep. Bu bizim gariban çiftçinin alın teridir. Bununla hepimiz zaman zaman haşır neşir olmuşuzdur. Çocukluğumda ben de tütünle uğraşanlardan biriydim. Şehirde yaşayan pek çok nüfus geçimini tütünle sağladı. Hala da çok ciddi anlamda nüfusumuzun geçim kaynağı tütündür.”

“2008’e kadar tütünü bulundurmak bile suçtu”

Tütünün kotaya bağlanmasının 1995-1996 yıllarında başladığını ifade eden Aydın, “Tekel'i kapatan, sözleşme kapsamında tütün üretimini 200 kilo ile sınırlandıran, tekeli özelleştirme kapsamına alan kimse asıl o kendisi düşünsün. 2008’e kadar tütünü bulundurmak bile suçtu. Tabakayı bile taşıyamazdınız. Biz o yasayı kaldırarak ticari amaç olmaksızın 50 kiloya kadara göz yumduk. Bu 50 kilo 50 tona çıktı. Bu tütün üzerinden ciddi kazançlar sağlandı. Bunun önünü açan iktidarımızdır en çok emek verende Adıyaman'dır.

Bütün Adıyaman'lı STK'lıların başkanları geldi ve görüştük. Tütünün yasal zemin olması istendi. Tütün sağlığa zararlı bir şeydir. Sayın Cumhurbaşkanımız buraya geldiğinde de aradım ve tütünle ilgili yapılan ve yapılacak olanlardan bahsetmesi için rica bulundum. Tütünün sağlığa zararlı olduğunu belirterek konu hakkında açıklama yaptı. Tütünden gelir kazanmayı sağlayan AK Parti'dir. Kıyılmış tütüne ilişkin ÖTV 'yi biz düşürdük. Yeni teknololoji, yeni makine olayını da kaldırdık. Hizmet bedellerini 10’dan 1’e düşürdük. Maliyetleri çok düşürdük. Bu konuyla ilgili pek çok kooperatif kuruldu. Başta düşüncemiz hepsinin bir araya gelerek güçlü bir kooperatif kurmasından yanaydı. Bu daha avantajlı olurdu.”