Başkan İşeri: "Kahta İlçesine Ağır Ceza Mahkemesi kurulmalı"

Başkan İşeri:
Adıyamanın Kahta Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Mustafa İşeri, Adalet Bakanlığı Komisyonunda Kahta ilçesinde Ağır Ceza Mahkemesinin kurulması
Adıyamanın Kahta Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Mustafa İşeri, Adalet Bakanlığı Komisyonunda Kahta ilçesinde Ağır Ceza Mahkemesinin kurulması gerektiğine dikkat çekti.
İlçe nüfusu yaklaşık 10 bin olan İnebolu gibi nüfusu Kahtadan 10 kat daha az olan birçok ilçede Ağır Ceza Mahkemelerinin kurulduğunu belirten Cemiyet Başkanı Mustafa İşeri, Kahtada Ağır Ceza Mahkemesinin olmamasının büyük bir talihsizlik olduğunu söyledi.
Adıyaman Ağır Ceza Mahkemelerinin iş yükünün neredeyse üçte birini Kahta oluşturduğunu belirten Cemiyet Başkanı İşeri, 3 ilçenin toplam nüfusu neredeyse 200 bini oluşturan Kahta, Sincik ve Gerger ilçelerindeki vatandaşlar, ağır ceza davaları için Adıyaman Merkez Adliyesine gitmek zorunda kalıyor. Bu durum, ulaşım zorlukları, uzun bekleme süreleri ve yetersiz hukuki temsil gibi sorunlara yol açıyor. Bu yüzden, Kahta ilçesinde Ağır Ceza Mahkemesinin kurulması artık elzem hale gelmiştir. Kahta, Adıyamana 30 kilometre mesafede olup, nüfus bakımından yaklaşık 22 ilden büyük bir ilçedir. Deprem sonrası Adıyamandan Kahtaya büyük bir göç yaşanmış ve nüfus 130 bine dayanmıştır. Ancak, Kahtada hala Ağır Ceza Mahkemesi ve Adalet Komisyonu kurulamadı. Kahta Adliyesinin iş yükü dikkate alındığında, ilçede Ağır Ceza Mahkemesinin kurulması, Adıyaman Adliyesinin iş yükünü de hafifleteceği aşikardır. Ayrıca, Sincik ve Gerger ilçelerinde ağır ceza davaları olanlar ve yakınları, mahkeme süreçlerini artık Kahta Adliyesinden takip edebilirler. Bir ilçenin ağır ceza merkezi haline gelmesi, o ilçenin gelişmişliğine de katkı sağlar. Giresunun Şebinkarahisar ilçesi nüfusu 20 bin, Kastamonunun İnebolu ilçesi ise 9 bin 800 nüfusa sahip olmalarına rağmen bu ilçelerde Ağır Ceza Mahkemesi bulunmaktadır. Nüfusu 100 binin üzerinde olan Kahtada ise hala Ağır Ceza Mahkemesi yok. Nüfusu Kahtadan daha az olan birçok ilçede Ağır Ceza Mahkemesi bulunurken, Kahtada olmaması büyük bir adaletsizliktir. Kahta gibi büyük ve gelişmekte olan bir ilçede Ağır Ceza Mahkemesinin kurulması, yalnızca hukuki sürecin hızlanmasını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda ilçenin gelişimine de katkıda bulunacaktır. Kahta, Adıyamana 30 kilometre mesafede olmasına rağmen, adli işlemler için bu mesafeyi kat etmek zorunda kalmakta, bu da maddi ve manevi sıkıntıları beraberinde getiriyor. Ayrıca, denetimli serbestlik işlemleri gibi rutin işlemler için bile Adıyamana gitmek zorunda kalmak, vatandaşlarımızı sürekli olarak Adıyaman Merkeze mahkum etmektedir. Bu nedenle, Kahtaya Ağır Ceza Mahkemesinin vakit kaybetmeden kurulması gerekiyor. Bu, hem Adıyaman Adliyesinin iş yükünü hafifletecek hem de Kahta, Sincik ve Gerger halkının adalete daha hızlı ve kolay erişimini sağlayacaktır. Siyasilerimizin ve yetkililerin bu önemli talebe kulak vermesi ve gerekli adımları atması, halkımızın adalete erişim noktasındaki mağduriyetlerinin giderilmesi açısından büyük önem taşımaktadır diye konuştu.