Depremde yıkılan Adıyaman Ulu Cami´de restorasyon başladı

Depremde yıkılan Adıyaman Ulu Cami´de restorasyon başladı
6 Şubat depreminde yan taraftaki binanın üzerine devrilmesi sonucu yıkılan Adıyaman Ulu Cami´de restorasyon çalışması başladı.Kültü
6 Şubat depreminde yan taraftaki binanın üzerine devrilmesi sonucu yıkılan Adıyaman Ulu Cami´de restorasyon çalışması başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın tescilli eserlerinden birisi olan Adıyaman Ulu Cami 6 Şubat depreminde yıkıldı. Güneyindeki binanın üzerine devrilmesi sonucu yıkılan Ulu Cami´de restorasyonun ilk aşaması olan kültür taşlarının molozdan ayrıştırma işlemi başladı.
Resmi kayıtlara göre 1506-1515 yılları arasında yapılan Ulu Cami´nin yan tarafında iş makinesiyle taş ayrıştırma işlemi için alan oluşturuldu. Enkaz buraya getirilecek ve içinden caminin taşları ayrıştırılacak. Bilim kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda gerek el gerekse iş makinesiyle bu işlem yapılacak.
Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, 14 tescilli eserin hasar gördüğünü, bunlardan 1´i yıkılırken, 11´i ağır, 1´i orta, 1´i ise hafif hasar aldı.
Mehmet Ali Palalı açıklamasında, "6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adıyaman´da hasar gören yapılarımızdan Adıyaman Ulu Camii´nde bu gün restorasyon aşamasındayız. Adıyaman merkezde bulunan ve yapımı resmi kayıtlara göre 1506 ile 1515 yılları arasına dayanan ve deprem sonucu yıkılan Adıyaman Ulu Cami´de, kültür molozlarının ayrıştırma işlemine başlanıldı. Caminin güney tarafında bulunan binanın camimizin üzerine yıkılmasından dolayı yıkılan camimizin taşlarıyla, binanın yeni taşları karıştı. Bu taşların ayrıştırma işlemine bu gün başladık" dedi.