Depremin üzerinden 5 ay geçti: Vali Varol, yapılan çalışmaları tek tek anlattı

Depremin üzerinden 5 ay geçti: Vali Varol, yapılan çalışmaları tek tek anlattı
Adıyaman Valisi Osman Varol, 6 Şubat depreminin üzerinden geçen 5 aylık süreçte yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.6 Şubat tar
Adıyaman Valisi Osman Varol, 6 Şubat depreminin üzerinden geçen 5 aylık süreçte yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
6 Şubat tarihinde meydana gelen depremde ağır hasar alan iller arasında yer alan Adıyaman´da binlerce vatandaş enkaz altında kalarak hayatını kaybetmiş ve binlerce bina ise yıkılmıştı. Depremin üzerinden geçen 5 aylık süreçte yapılan çalışmalar ile ilgili olarak Adıyaman Valisi Osman Varol, açıklamalarda bulundu.
Ağır hasarlı binaların kaldırılması, kalıcı deprem konutları ve konteyner kentlerin durumundan bahseden Vali Osman Varol, "Ağır hasarlı binaların yıkımında ilimiz genelinde farklı yerlerde farklı bir gelişme hızı olmakla beraber toplam 21 bine yakın binanın yüzde 21´i şu an kaldırılmış durumda. Çalışmalar da devam ediyor. Tabii burada vatandaşımızı rahatsız eden unsurlar da olabiliyor. Yerinde ayrıştırmaya kesinlikle makul ölçü dışında izin vermeyeceğiz. Özellikle sulama gibi diğer tedbirleri de alarak vatandaşlarımızın en az rahatsız olacağı şekilde süreci devam ettireceğiz. Şu anda yüzde 21 iyi oran. Bütün niyetimiz Eylül ayına kadar hızlı bir çalışmayla tamamen bitirmek" dedi.
Depremzedelerin barınma ihtiyacı hakkında da bilgi veren Vali Osman Varol, "Bunun yanında vatandaşlarımızın ilk dönemden itibaren barınması için de gereken tedbirler alınıyor. Bundan önce çadır kentlerde çadırlarda daha sonrasında yavaş yavaş konteyner kentlerin oluşmasıyla birlikte hak sahiplerinin konteyner kentlere transferleri gerçekleşti. İlimizde 20 binin üzerinde konteyner konulmuş vaziyette. Bunlarla ilgili bazılarının konulduğu halde birtakım bağlantı ve hazırlanma çalışmaları devam ediyor. Fakat şu an yaklaşık 14 bin konteynere vatandaşlarımızı yerleştirdik ve yaşamları devam ediyor. Kalan bir çadır kentimiz var, yaklaşık olarak 6 bin 600 vatandaşımız şu an sadece merkezdeki çadır kentlerde yaşıyor, ilçelerimizde hiç kalmadı. Çok hızlı bir şekilde bu çadır kentleri de kaldırıp oradaki vatandaşlarımıza başka çözümler üreteceğiz, onun için de çok yoğun bir çalışmamız var.
Kalıcı deprem konutlarıyla ilgili şu an yaklaşık 33 bin konut inşaatı ilimizde devam ediyor. Özellikle merkezde vatandaşlarımızın da çok rahat gördüğü gibi Örenli ve İndire bölgesinde çok yoğun bir inşaat var, hatta hızlı devam ediyor. Bu yıl içerisinde yıl çıkmadan etap etap teslimler yapılacak. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi başlayacak teslimler. Orada herhangi bir sıkıntımız, sorunumuz yok. Bunun yanında depremde zarar gören esnaflarımızın bir şekilde ticari hayatlarını devam ettirebilmesi için konteyner çarşı ya da esnaf çarşısı dediğimiz prefabrik veya konteynerden çeşitli çarşılar inşa edildi. Bunda da rakamımız 700 civarında. Çok az sayıda henüz devam eden var, onları da yakın zamanda hizmete alacağız" diye konuştu.