Emlakçılar, Korsan,Emlakçılarından Yana Dertli

Emlakçılar, Korsan,Emlakçılarından Yana Dertli
Adıyaman’da İnşaat sektöründe yaşanan gelişmeler ile emlak sektörü de gelişiyor.

Sertifikalı bu işi kanununa uygun yapan emlakçılar, kaçak, korsan emlakçıların denetlenmesini ve emlak kanuna ilişkin yeni düzenlemeler getirilmesini istedi.


Gümrük Bakanlığı’nın çıkardığı yetki belgesinin korsan, kaçak emlakçıların önüne geçmeyeceğini ifade eden İnceler Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman İnce, “Gümrük bakanlığı çıkardığı yetki belgesini aldık. Ama sadece yetki belgesi oda kaydı ile bitmiyor. Bunlar şart ama bunlarla da bitmiyor. Netice itibariyle bunun bir takibat süresi var. Sadece 30 metrelik takibat boyutu değil. Şimdi emlak işini birçok kişi yaptığı için. Mesela adam dükkanından tabela kaldırır isim hakkıyla büro açar oturur. Yine bu işi yapar. Önemli olan bunun önüne geçmek. Yoksa emlakçılık korsan bir şekilde devam edecek. Kanunda, yasa da bu maddeler eklenmeli. Tapu dairesi nasıl belediyeden emlak değeri istiyorsa bana  göre kendi aralarında yapılan ticarette korsan kaldırmak için herhangi bir emlakçıdan ya sertifikasını ya faturasını isteyecek şekilde boyuta getirmeli ki bu iş resmileşmeli. Sadece metraş, yetki belgesi ile oda kaydıyla bunların olması gerekiyor ama netice de yaptırımın arkasının gelmesi lazım. Adam devlet memuru bu işi yapıyor. Bizim burada 6-7 elemanımız var, vergi verirken, bu adam öğretmenlik yapıyor veya devlet memurluğu yapıyor ek olarak bu işi yapıyor.  Devletin şuan verdiği yetki yüzde 2 komisyon 2-2 yüzde 4 iki taraflı olan komisyon. Başkası 500 TL ile bu işi yapıyor. Bu işi 500 TL ile yapınca aramızda dünya kadar fark var.  Tabi işi bilmeyen kişilere emlak işi yaptırıldığı zaman o işin arkasında başka işler çıkıyor. Yetki belgesi, oda kaydı, sertifikası önemli. Müşteri emlak ofisine geldiğinde sağlıklı, düzenli hizmet almalıdır. Yoksa bu yeni sistemde kaçak kayıt devam eder” dedi.


“EN MANTIKLI ALINABİLECEK UZUN VADEDE YATIRIM GAYRİ MENKUL”


Yeni yapılan ve bitecek olan binalar ile ev fiyatlarında bir artışın olacağını belirten İnce, “İşi bilen kişilerin yanına ev, konut alımında gelindiği zaman sağlıklı hizmet alınmış olunur. İşi bilen tanınmış kişiler tercih edilmeli. Emlakçıya gidildiğinde o yerin sertifikası var mı yok mu dikkat edilmelidir. Mesela işi bilmeyen biri ile iş yapıldığında o kişi evi sattıktan sonra sadece parasını alıp müşteriyi bırakıyor. Biz ise o iki taraf arasında tüm işlemleri biz gerçekleştiriyoruz. Sadece arada komisyon almak doğru değil. Biz işi oldu bittiye getirmiyoruz.  Bana göre şuan için en mantıklı alınabilecek uzun vadede yatırım gayri menkul. Şuan zamanı çünkü yeni yapılacak inşaatların maliyetleri yükselecek. Daire fiyatları 3 ay sonra bugün 100 bin olan daire 3 ay sonra 150 bin olacak. Adam 10 yıllık değil ömür boyu kredi çekecek. Çünkü evin fiyatı yüksek olacak. Yurt dışında bir daire 1,5 milyon Euro adam bunu hayatı boyunca toplayamaz. Bu evi de satın alamaz. Adam gidiyor ömür boyu taksit ödüyor. Türkiye’de sistem bu şekilde olacak. Demir 4,5 bulmuş arsa maliyeti arttı. İnşaat malzemesi yüzde yüz zam yemiş. İster istemez bugün 100 TL’ye mal olan ev. Bugün 200 TL’ye mal olacak. 5 yıldır imar alanı kalmadı. Türkiye’de 3 aydır kriz var. bana göre 5 yıldır kriz var. 5 yıldır İmar yapılacak, imar düzelecek.5 yıldır revizyon yapılacak. Ama bir şey yapılmadı. Bir süre çap verilmedi. İnşaat yapılmadı. İnşaat yapılmayınca sıkıntı yaşandı . İnsanlar kiralık ev bulmakta problem yaşıyor” diye konuştu.


“BANKALARIN FAİZ ARTIŞI CİDDİ ANLAMDA YÜKSEK”


Bankalardaki faiz oranlarının yüksek olduğunu vurgulayan İnce, “Bankaların faiz artışı ciddi anlamda yüksek.  Hükümetimiz bu konuda bir çözüm yolu bulursa iyi olur. Çünkü şuana kadar 3 bin 500 üstünde Türkiye genelinde inşaat sektöründe konkordato ilan edildi. Ticari boyutta bu durum çok sağlıklı değil. İnşallah yetkililerimiz bu konuda gerekli çalışma yapar” açıklamasını yaptı.


Haber Merkezi

Yorum Yaz