Geleceğin Ağaçları Toprakla Buluştu

Geleceğin Ağaçları Toprakla Buluştu
Adıyaman Üniversitesi kampüs alanı içerisinde fidan dikme etkinliği düzenlendi.

Adıyaman Üniversitesi  kampüs alanı içerisinde fidan dikme etkinliği düzenlendi.


Etkinliğe Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir, Prof. Dr. Hasan Solmaz, Genel Sekreter Doç. Dr. Mehmet Kaygusuzoğlu ile akademik ve idari personel katıldı. Bir süredir Üniversite kampüs alanının Eğriçay deresi tarafında bulunan araziye yapılan ağaçlandırma çalışmasına Üniversite  Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü de katılarak çam fidanlarını toprakla buluşturdu.


Bugüne kadar 318 meşe, 400 servi ağacı, 118 fıstıkçamı ve 400 kızılçam fidanının toprakla buluştuğu arazide Üniversite  tarafından geleceğin ormanı oluşturuluyor. Ağaç dikiminden sonra değerlendirmelerde bulunan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Gönüllü Üniversitemizdeki yapılan fidan dikimleri ve ağaç sayıları hakkında bilgi vererek ağaç dikmenin önemine değindi. Yeryüzünde orman varlığını artırmadan geleceğin olmayacağını söyleyen Prof. Dr. Gönüllü amaçlarının sadece öğrenci yetiştirmek olmadığını ve bu öğrencilerin yaşayacağı sağlıklı alanları da oluşturmak, korumak ve devam ettirmek olduğunu kaydetti. Bu mevsimde dikilen fidanlarla üniversitemiz kampüs alanı içerisinde bulunan ağaç sayısının öğrenci sayısını geçeceğini belirten prof. Dr. Gönüllü Üniversitelerin bu konuda topluma fikirsel ve eylemsel manada örnek olmalarını gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. GÖNÜLLÜ şöyle konuştu: "Bugün takriben 400 fideyi daha yerle buluşturmuş olduk.  Onun öncesinde de yaklaşık bin civarında fideyi buluşturduk.  Bu böyle, bu mevsimde devam edecek ve takriben 4 bin civarında ağacı, ağaç fidesini burada toprakla buluşturmuş olacağız.  İnsanoğlu tabiatı kendisinden beklenenin dışında bir sorumluluk taşımaksızın harcamaktadır. Her gün ağaç toplulukları kaybolmakta,  yeryüzünde ormanlar her yıl belli bir oranda eksilmektedir.  Yeryüzünün orman varlığını artırmadan gelecek olması mümkün değil. Yaptığımız her işte tabiattan bir harcama yapıyoruz ayrıca tabiattan çıkarttığımız malzemelerle barınıyoruz, yaşıyoruz birçok işlerimizi yapıyoruz. Bunların karşılığı olarak tabiata hürmet göstermemiz gerekiyor. 


Tabiata hürmetin en önde gelenlerinden biri ağaç dikmektir. Bizde üniversitede dört yılı aşkın bir zamandır ağaç dikiyoruz. Önümüzdeki günlerde 20 bin ağacı geçeceğiz, ağaç sayısında, öğrenci sayımızı geçmeyi planlıyoruz.  Bu mevsimde yapacağımız dikimlerle öğrenci sayımızın üzerinde bir bitki topluluğuna erişmiş olacağız. Üniversite olarak hocalarımızla, öğrencilerimizle Adıyaman'ımızın çeşitli yerlerinde ağaç dikiminde buluyoruz. Bu önemli bir husus, üniversiteler bu konuda toplumlara örnek olmak, lokomotif olmak durumunda, fikirsel manada, eylemsel manada onlara yön gösterici olmak durumundadır. Birçok ülkede orman varlıkları geriye doğru gidiyor ülkemizde son on yıldır yapılan ağaç dikimleri ile biz ülke olarak dünyadaki diğer ülkelerden farklı olarak ağaç topluluklarını artıran durumdayız, bunu da ifade etmemiz gerekiyor. Yani ülkemizde diğer coğrafyalara göre ağaç toplulukları artıyor. Bunu önemli bir gayret olarak görüyorum. Tabi bizim buradaki ağaç dikimlerimizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mızın ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı'mızın bize destekleri oluyor. Bizde onların sayesinde, onların verdikleri fidelerle buraları ağaçlandırmış oluyoruz. Bugün kendi personelimizle burada ağaç dikimlerimizi gerçekleştirdik. Bazen de öğrencilerimiz vasıtasıyla bunu gerçekleştiriyoruz. Bu ağaç dikimleri beş on yıl sonra çok yerinde olduğunu gösterecektir. Geleceği kurtarmış, korumuş oluyoruz. Bu bizim vazifemiz, vecibemiz ve en önemli görevlerimizden biri ve amaç sadece insan yetiştirmek değil, gelecekte insanların yaşayacağı ortamları da oluşturmamız, korumamız, devam ettirmemiz gerekiyor. Bu manada bizde üzerimize düşen vazifeyi yapmanın mutluluğunu, huzurunu Üniversite yönetimi olarak yaşıyoruz."

BHA

Yorum Yaz