İtfaiye Müdürü Ahmet Çelik’ten Önemli Uyarılar

İtfaiye Müdürü Ahmet Çelik’ten Önemli Uyarılar
Adıyaman Belediyesi İtfaiye Müdürü Ahmet Çelik, yangın, karbonmonoksiz zehirlenmesi gibi can kayıplarına neden olan olaylarda ihmal edilen konular hakkında bilgiler verdi.

Adıyaman Belediyesi İtfaiye Müdürü Ahmet Çelik, yangın, karbonmonoksiz zehirlenmesi gibi can kayıplarına neden olan olaylarda ihmal edilen konular hakkında bilgiler verdi.


Çelik, yaptığı açıklamada, yangın, kaza, sel, deprem gibi afetlerde hayatın gerçekleri olduğunu belirterek, olumsuzluklara karşı itfaiye teşkilatlarının tüm Türkiye'de olduğu gibi Adıyaman'da da 24 saat  hizmet verdiğini söyledi.

Alınacak bazı tedbirlerle yaşanan olumsuz olaylarda can ve mal kaybının önüne geçilebileceğini vurgulayan Çelik, “Bir takım tedbirlerle hareket etmesi gerekiyor. Kış aylarında kamu spotları yapılarak ne şekilde yangınlara ve diğer olaylara maruz kalmayacaklarına dair ikazlarda bulunduk. Sobaların ne şekilde yakmaları gerektiğini işte doğal gaz kullanan vatandaşlarımızın doğal gazı en verimli şekilde tehlikesiz şekilde ne şekilde kullanacaklarına dair uyarılarda bulunduk. Tabi artık kış mevsimi bitiyor ama tehlikeli sezon hala bitmiş değil. Çünkü bahar ve kış geçişleri şiddetli rüzgarların, şiddetli yağışların yaşanabileceği sezonlardır yine hala sobalarımız kurulu havalar soğuk halkımızı yine bu anlamda uyarmak istiyoruz. Sobalarını düzgün bir şekilde kullansınlar baca bakımlarını özellikle şu mevsimde kesinlikle bir daha yapsınlar soba temizliklerini bir daha yapsınlar doğal gaz kullanan vatandaşlarımızda kombilerin kullanımını veya merkezi sistemse diğer doğal gaz yakan ve diğer ısıtıcı araçların bakımlarını yapsınlar baca bakımlarını yaptıkları taktirde inşallah olayların yaşanmasını önleyelim” diye konuştu.

 

-"PİKNİKÇİLER KURALLARA UYMALI"

 

Havaların önümüzdeki günlerde ısınmaya başlamasıyla birlikte piknik sezonunun açılacağına dikkati çeken Ahmet Çelik, orman yangınlarının önemli bir kısmının bu tür etkinlikler nedeniyle çıktığının altını çizdi.

Piknikçilerin kurallara uyması gerektiğini ifade eden Çelik, “Lütfen mesire alanlarına giden piknik amaçlı ormanlık alanlara ağaçlık alanlara giden vatandaşlarımızın kurallara uygun bir şekilde davransınlar ki akciğerimiz olan ormanlarımız, ağaçlarımız, mesire alanlarımız imha olmasın, yok olmasın. Bunun içinde öncelikle ateş yakacakları bölgeler zaten mesire alanların çoğunda belirlenmiş yerlerin dışına çıkmasınlar veya tedbir aldıktan sonra yaksınlar ve kesinlikle ateşlerini söndürmeden bulundukları noktadan ayrılmamalarını bunu özellikle tavsiye ediyoruz. Ufacık bir kıvılcım bakıyorsun ormanı yok edebiliyor. En ufak kıvılcım kalmadığından emin oluncaya kadar o ateşin söndüğünden emin olup o şekilde yarılmalarını kendilerine tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.

 

-"MANGAL ATEŞİ ISINMA ARACI DEĞİLDİR"


Özellikle ülkemizde yapılan önemli yanlışlardan biri olan mangal ateşiyle ısınma konusuna da değinen Çelik, kapalı alanda kömürle ısınmanın çok tehlikeli olduğunu belirtti.
Bu tür olayların kış aylarında sıklıkla yapıldığını kaydeden Çelik, “Sık sık başımıza gelen soba zehirlenmeleri zaten daha öncede belirttiğimiz hususlara riayet etmeleri gerekiyor. Soba yakma tekniği hala tam olarak bilinmiyor. Bu kadar uyarılara rağmen hala tam bilinmiyor. Mangal kullanma kültürü büyük ölçüde terk edilmiş olsa bile spontane yer yer hala kullanıldığını görüyoruz. İçeride kesinlikle mangal ısınma aracı değildir. Kömür közü ısınma aracı değildir. Odun közü ısınma aracı değildir. Vatandaşlarımız bu konuda uyanık olmaları gerekiyor. İnşallah bu tavsiyelere uydukları takdirde daha tehlikesiz daha güvenli bir hayat yaşama şansımız olur.” Şeklinde konuştu.

 

-"HANE YANGINLARINDA ÇOCUKLARA DİKKAT"
 

Yapılan çalışmalarda ikametlerde çıkan yangınların çocukların ateşli araçlarla oynamasından kaynaklandığına dikkati çeken Çelik, çocukların ateşli araçlarla başbaşa bırakılmaması gerektiğini vurguladı.


Ateşli ve yanıcı eşyaların çocukların ulaşamayacağı bir yerde muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çizen Ahmet Çelik, şöyle devam etti:
  

“Çocukları yine ateşle baş başa bırakmamayı özellikle vurguluyorum ellerinde kibrit olan çakmak olan veya ateş yakacak herhan gibi bir cismin çocuklara yakın olmaması gerekiyor veya çocukların bu şeylerle baş başa bırakılmaları anneleri tarafından uzaklaşılmaması gerekiyor. Çünkü istatistiklerde gösteriyor ki özellikle hane yangınların büyük çoğunluğu çocuk kaynaklı çocuklar bilinçsizler çocuklar masunlar olayın bu şekilde onu oyun zannederek onla oynaya biliyorlar işte yanan bir tüpü kağıtla tutuşturup onu da ortama atarak koca bir evin hatta koca bir binanın yok olmasına sebebiyet verebiliyorlar. Onun için elektrikli ısıtıcılar gibi çocukların oynayabileceği soba varken çocukları evde yalnız bırakmak çocukların ulaşabileceği gibi çakmak, kibrit v.s bırakıp annelerin çocukları evde yalnız bırakıp uzaklaşmaları annenlerin hayati bir hatadır bu konuda anneleri uyarıyoruz.”

-"İNŞAATLARDA DA KURALLARA UYULMALI"

İtfaiyelerin tek işinin yangın olmadığını anlatan Çelik, itfaiye ekiplerinin birçok olaya müdahale edebilecek eğitim ve ekipmana sahip olduğunu söyledi.
İstanbul’da çöken binada olaya ilk müdaha edenlerin itfaiye ekipleri olduğunu belirten Çelik, “Allah korusun İstanbul'daki gördüğünüz gibi bina yıkılmasında itfaiye bu tür hadiselerde müdahale eden bir birim olduğundan dolayı vatandaşlarımızın bu konuda da dikkatli olmaları gerekiyor. Devletin koymuş olduğu kurallar kesinlikle bizim aleyhimize olmuş kurallar değil. Bizim güvenli bir şekilde yaşamımızı idame ettirmemiz için bir yere 5 kat izin verilmişse onu bir şekilde 8 kat, 10 kata çıkartmak maalesef bu tür hadiselere sebebiyet verebiliyor.” diye konuştu.


-"ELEKTRİK ŞEBEKELERİ KONTROL EDİLMELİ"

Yangınların büyük bir kısmının elektrik şebekesindeki arızalardan da kaynaklandığını dile getiren Çelik, bu konuda şu uyarılarda bulundu:
"Asansörlerimizi kontrol ettirmemiz gerekiyor asansör bakımlarımızı yaptırmamı elektrik şebekelerimizi yine kontrol ettirmemiz gerekiyor. Çünkü yine istatistik bilgisine işyeri yangınların büyük çoğunluğu düzenli olmayan elektrik şebekelerinden kaynaklanmakta onun için elektrik şebekelerinin standartlara uygun bir şekilde yapılmasını sizin aracılığınızla tavsiye ediyoruz. Tabi kurduğumuz kurallar var özellikle işyerleri gerekli yangın tedbirleri almaları gerekiyor. Hele hele toplu otel gibi düğün salonu gibi bir çok insanın aynı anda bulunduğu mekanların bizim koymuş olduğumuz itfaiye yönetmenliğinin yangından korunma yönetmenliğinin kurallara tedbirlerini alırlarsa inşallah bu tür hadiseleri yaşamayız.”
Yorum Yaz