Saat Tamirciliği Teknolojiye Yenik Düştü

Saat Tamirciliği Teknolojiye Yenik Düştü
Teknoloji karşısında can çekişen meslekler arasında saat tamirciliği baş sırada yer alıyor.

Teknoloji karşısında can çekişen meslekler arasında saat tamirciliği baş sırada yer alıyor.


Çin malı saatlerin yaygınlaşmasıyla birlikte iş yapamaz duruma geldiklerini söyleyen saatçi Murat Uyan, saat tamircilerinin sadece pil değiştirdiğini belirtti.


20 yıldır saat tamirciliği yapan Murat Uyan, çocuklukta başladığı mesleğini bırakmamak için direndiğini söyledi.


Saatçilik mesleğinin durma noktasına geldiğini hatırlatan saat tamircisi Murat Uyan, "Saat fiyatları kaliteye göre değişiklik gösteriyor. Yaptığımız iş ise sadece pil değiştirmek. O da müşteri olursa. Yani anlayacağınız bu meslekte teknolojiye ve Çin mallarına yenik düştü" şeklinde konuştu.

"Saat tamirciliği teknoloji ile birlikte tarihe karıştı"

Saat piyasasının durgun olduğunu ileri süren Uyan, "İşlerimiz durma noktasında. Baba mesleği olması ve ömrümü bu mesleğe adamış olmaktan ötürü başka bir işle de uğraşamam. Bir şekilde geçinmeye bakıyoruz. Daha 10 yıl öncesine kadar parlak mesleklerden biri olan saat tamirciliğinin de teknoloji ile birlikte tarihe karıştı. Eskiden her evde en az bir tane kurmalı saat vardı. Yıllar öncesine kadar parlak mesleklerden biri olan saat tamirciliği teknoloji ile birlikte tarihe karıştı" dedi.


"Elektronik saatler kolay kolay bozulmuyor"


Uyan, eskiden her evde en az bir tane kurmalı saat olduğunu, şimdi ise modern teknoloji ile üretilen saatlerin bunların yerine aldığını ifade ederek, "Elektronik saatler kolay kolay bozulmuyor. Bozulsa da tamiri mümkün olmuyor. Durum böyle olunca biz de yapacak iş bulamıyoruz" diye konuştu.


"Saat tamir için gelen müşteri sayısı ayda 10'u geçmiyor"


Saatçi Murat Uyan, mesleğinin eski önemini yitirmesinden dolayı kendine çırak da bulamadığı belirterek, "Kurmalı kol ve duvar saatlerinin teknolojiye yenik düşmesinin ardından, pilli saatlerin satışına yöneldim. Saat tamirciliği benim baba mesleğim. Bundan 10 yıl önce yanımda iki çırak çalışıyordu. Şimdi ise, saat tamir için gelen müşteri sayısı ayda 10'u geçmiyor. Böyle giderse, mesleğim birkaç yıla kadar tamamen bitecek" şeklinde konuştu.


"Mesleği devam ettirmeye çalışan esnafın kapısını çalan yok"


Uyan, elektronik ve pilli saatlerin tamamına yakının ithal olduğunu sözlerine eklerken, "Bir zamanların gözde meslekleri arasında gösterilen saat tamirciliği de tıpkı, demircilik, semercilik ve ayakkabı tamirciliği gibi son dönemlerini yaşıyor. Teknolojik gelişmeler, usta çırak ilişkisine dayanan birçok köklü meslek gibi saat tamirciliğini de bitirme noktasına getirdi. Eskiden bu alanda çalışmak isteyen kişiler saat ustalarının yanında işe girebilmek için yoğun uğraş verirken, şimdi mesleği devam ettirmeye çalışan esnafın kapısını çalan yok" ifadelerini kullandı.


"Eskisi gibi çırak ve kalfa yetişmiyor"


Saat tamirciliğini babasından öğrendiğini anlatan Uyan, saatleri tamir etmekten büyük keyif aldığını belirtirken, "Bu işe okul bitiminde babamın yanında başladım. O günden beri de devam ettiriyorum. İşimi severek yapıyorum. Eskisi gibi çırak ve kalfa yetişmiyor. Eskiden insanlar çocuklarını getirir, yeter ki sanat öğrensinler diye para istemezlerdi. Şimdi çalıştırmaya adam bulamıyoruz. Şimdi teknoloji ilerledi, pil bitmediği sürece saatler bozulmuyor. İnsan akşam yatıp sabah kalktığında saatlerin yeni modelleriyle karşılaşıyor. Çok değişik modeller çıkıyor. Yeni modellerin çıkması bizi olumsuz etkiliyor. Piyasada eski saatler de kalmadığı için cam takıyoruz, pil takıyoruz, kayış değiştiriyoruz. Başka da bir iş yapmıyoruz. Sanatkarlık öldü" " şeklinde konuştu.


"Saat kullananlar sadece pil taktırıyor veya kayışını yeniliyor"

 

 Cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte kimsenin kol saati kullanmadığını aktaran Uyan, "Önceleri şehir merkezinin her caddesinde bir saat tamircisi varken, şuanda ise saatçilik mesleğini sürdüren 10 usta var. Bazen bir sektör tırmanırken, bazı sektörler de doğal olarak düşüşe geçiyor. Bu sektörlerden biri de saatçilik mesleği. Neredeyse herkeste iki adet cep telefonu var. Bu insanlarda saat ihtiyacına da cevap vermektedir. Saat tamirciliği yapan çoğu arkadaşımız il dışına çalışmak için gitmek zorunda kaldı. Başka bir işe yönelme imkanımız olmadığı için bizler de burada birkaç arkadaş çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

BHA

Yorum Yaz