Adıyaman Badem Diyarı Oldu

Adıyaman Badem Diyarı Oldu
Adıyaman’da 2013'te 3 bin 500 dekar olan badem üretim alanı, uygulanan eylem planı sayesinde 60 bin dekar badem bahçesine ulaştı.

Adıyaman’da 2013'te 3 bin 500 dekar olan badem üretim alanı, uygulanan eylem planı sayesinde 60 bin dekar badem bahçesine ulaştı.


Kentte badem verimini yüzde 80’e varan oranlarda artırdığı için arıcılık ile birlikte yürütülen çalışmalar kapsamında, Cumhuriyetin Kuruluşunun 100. Yılında 100 bin dekar badem alanı ve 100 bin arılı kovan sayısı hedefleniyor.


2018 yılında Adıyaman’ın Türkiye’de en fazla badem yetiştiriciliği yapan il haline geldiğini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, “2012 yılında Adıyaman’da göreve başlamam ile birlikte ilimiz tarımına ne kazandırabileceğimiz konusunda fikir telakkisinde bulunduğumuz konuların içerisinde yer alan badem ve ceviz konusunda çalışmalara başladık. 13-14 Eylül 2012 tarihlerinde düzenlenen “Badem ve Antepfıstığı Çalıştayı” sonrasında 5 yıllık Badem Eylem Planımızı oluşturduk. Hedefimizi ise 2018 yılında Adıyaman’ı Türkiye’de en fazla badem yetiştiriciliği yapan il haline getirmekti. 2016 yılında, yani iki yıl öncesinde 39.000 dekar alan ile bu hedefimize ulaştık. 2016 yılı Haziran ayında ilimizi ziyaret eden Bakanımız Faruk Çelik, bu çalışmaları takdir ederek ilimize bir araştırma enstitüsü kurulması talimatını verdi. Bu enstitümüz Adıyaman Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü adı altında Bakanlığımızın 50. Araştırma enstitüsü olarak ilimizde 2017 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Bundan önce diğer ürünlerde yaşanan sıkıntıları yaşamamak için üretici birliği kurulması, badem işleme ve paketleme tesislerinin kurulması planlamalarını yaparak çalışmalarımıza devam ettik. 2014 yılı Nisan ayında Bakanlığımızın onayıyla Adıyaman Badem Yetiştiricileri Birliğinin kurulmasını sağladık. Yine Bakanlığımız ve Tarım Kredi tarafından Kahta’da kurulan Badem İşleme ve Paketleme Tesisi, girişimlerimiz sonucunda 2017 yılında faaliyetlerine başlamıştır.


Şu anda ilimizde yaklaşık 60.000 dekar badem bahçesi mevcuttur” dedi.


Adıyaman’ın Badem diyarı olduğunu vurgulayan Alan, “15 tane projemize GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından, 20 projemize ise İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından destek verilmiştir. Tabi ki en önemli destek ise Orman Bakanlığından gelmiştir. Yaklaşık 18,5 milyon TL, ödemesi uzun vadeye (15 yıl) yayılmış ve düşük faizli kredi sağlayarak çiftçilerimizin badem bahçeleri kurmalarını sağlamışlardır.İlimizi “badem diyarı” yapma konusunda bize verdikleri desteklerden dolayı başta bakanlığımız olmak üzere GAP Bölge Kalkınma İdaresi’ne, İpekyolu Kalkınma Ajansı’na, Ziraat Odalarına ve Orman Bakanlığı’na teşekkürlerimi sunuyorum. Yeni hedefimiz ise Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 100. Yılında 100.000 dekar badem alanı ve 100.000 arılı kovan sayısına ulaşmaktır” diye konuştu.


Kahta Badem Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım ise, Türkiye’nin dışarıdan aldığı ithalat bedeli 311 milyon dolar olan Bademi, Adıyaman’da üreterek Türkiye ekonomisine katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi.


Kaliteli üretim istihdam oluşturmayı da hedeflediklerini açıklayan Yıldırım, “Hedeflerimiz bahçe alanlarını büyütmek kaliteli üretim ve istihdam oluşturmak. İthalat için ödediğimiz 311 milyon dolarlık parayı Türkiye ekonomisine katmak ve bir o kadarını da dışarı ihracat yapmak.  Yükselerek devam eden bir badem artışımız var. Adıyaman geneli 70 bin ton 35 bin dönümü Kahta’da badem ürettik. Hedefimiz bunu Kahta için 100 bin dönüme taşımak. Kahta Organize Sanayinde Tarım Kredi Birlik A.Ş’nin kurduğu büyük fabrika vardı. Biz bu sene birlik olarak ürünlerimizin tamamını Birlik A.Ş fabrikasına sattık. Biz arazilerimizde buğday, arpa, tahıl grubu yapardık. Kuru şartlarda yaptığımız için her sene zarar ederek devam ediyordu. Badem iyi bir ürün olduğunu tespit ettikten sonra bademe yöneldik. 4 yıl emek verdikten sonra 5’nci senesinde iyi bir ürün almaya başladık” açıklaması yaptı.

Haber Merkezi
Yorum Yaz