Uzmanlar Uyarıyor Soğuk Havalara Dikkat

Uzmanlar Uyarıyor Soğuk Havalara Dikkat
Adıyaman İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş kış aylarında gribal enfeksiyonların insan sağlığı açısından ölümlere varan tehlikeli sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu

Adıyaman İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş  kış aylarında gribal enfeksiyonların insan sağlığı açısından ölümlere varan tehlikeli sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu.


Taş açıklamasında "Grip virüsünün birçok virüsten farklı olduğuna dikkat çekerek, halk arasında grip virüsü ile soğuk algınlığı virüslerinin birbiri ile karıştırıldığını belirtti. Havaların soğumasıyla beraber vatandaşlar  arasında baş gösteren hastalıkların ciddiye alınmadığını belirten Taş Soğuk algınlığı, diğer adıyla nezle genellikle kış aylarında görülen klinik olarak hafif seyirli, 2 ? 5 günlük kuluçka dönemi sonrası, şeffaf burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, yutak bölgesinde rahatsızlık hissi, öksürük, kırgınlık ve hafif baş ağrısıyla kendini gösteren, genellikle 1 hafta süren ateşsiz seyreder bir durumdur. 


Titreme, boğaz ağrısı, boyunda büyümüş lenf nodu genellikle gözlenmez. Soğuk algınlığı virüsleri daha çok kullandığımız eşyaların yüzeylerinde bulunurlar ve temas ile alınıp el yolu ile solunum sistemine girerler. 'Grip' ise 'İnfluenza' denilen ve oldukça değişik alt grupları olabilen bir virüsün yol açtığı hastalıktır. Grip hastalığı virüsünün A, B ve C olmak üzere üç tipi vardır. İnsanlarda yaygın hastalığa yol açan İnfluenza A virüsüdür. Bu virüs aynı zamanda domuz, kuş, at gibi hayvanlarda da hastalık oluşturmaktadır" dedi.


' C ve d Vitaminleri Tüketilmeli'


Gribe karşı korunmanın önlemlerine değinen Taş beslenmenin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, antibiyotik benzeri ilaçların çok da etkili olmadığını belirtti. İnsan vücudunun yorgun düşmesi sonucu soğuk havalardan kaynaklı hastalık virüslerinin insan vücuduna daha çabuk yayıldığını kış aylarında vatandaşların  sıkı giyinmesini önerdi. Kış aylarında özellikler soğuğa karşı etkili olan C vitamini yüksek olan meyve sebzelerin tüketilmesinin oldukça faydalı olacağını belirten Taş, "Kış ayları güneşi az gördüğümüz aylar olduğundan ve D vitamini de güneş ışınları ile ciltte üretildiğinden kışın birçok çocukta D vitamini eksikliği görülmektedir. D vitamini bağışıklık sistemi için olmazsa olmaz bir vitamindir. Kış aylarında ağızdan ek D vitamini alması gerekir. Yeterli miktarda özellikle C vitaminin alınması önemlidir. Bol miktarda sıvı alınması, ayakların sıcak tutulması kalabalık yerlerden uzak tutulması, suya sabuna bol miktarda dokunulması insanları bu hastalıktan uzak tutacaktır dedi.


BHA

Yorum Yaz